Közös fellépés a légiközlekedés védelméért

2021. március 31.

Közös fellépés a légiközlekedés védelméért

A polgári légiközlekedést fenyegető veszélyek megelőzése és az ellenük való gyors fellépés érdekében fontos, hogy a repülés szereplői minden esetben értesüljenek a lehetséges kockázatokról. Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége által létrehozott online platform pontosan ezt a célt szolgálja.

Az EASA (Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége) 2021. február 26-án elindította az „Európai Konfliktuszónák Információmegosztási és Együttműködési Platformja” elnevezésű - önkéntes együttműködésen alapuló - támogató felületét az európai légiközlekedési közösség számára.

A platform hozzájárul a meglévő uniós kockázatértékelési mechanizmus és a konfliktusövezeti riasztórendszer támogatásához annak érdekében, hogy a releváns információkat minél gyorsabban megkapják az érintett szervezetek, és minél hatékonyabban tudjanak reagálni. Partnerségi kapcsolatok építése révén a felület lehetővé teszi a konfliktusok vagy fegyveres felkelések polgári repülést fenyegető veszélyeivel kapcsolatos információk megosztását. Ugyanakkor lehetőséget teremt a konfliktusövezetekből eredő fenyegetések különböző szakértők szempontjából kidolgozott közös tudásának megosztására.

Magyarország képviseletében a légiközlekedési hatóság illetékes a platformon való részvételre és a további érintett hatóságokkal való koordinációra. Ezáltal első kézből értesülhetünk a kereskedelmi járatok védelmét és biztonságát befolyásoló tényezőkről, aktuális fenyegetettségi helyzetről, és célzottan tudjuk továbbítani a légiközlekedés szereplőinek a repülés biztonságát, illetve védelmét érintő információkat.