Tartalom megjelenítő

A Technológiai és Ipari Minisztérium a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 5. § alapján pályázatot hirdet az e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének megszerzésére.
Július 11-i sajtóközleményében az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) egy új kezdeményezéséről számolt be, melynek célja az együttműködés és a tudásmegosztás elősegítése az EASA és az európai akadémia tagjai között.
Európa valamennyi repülőterén tapasztalható különböző mértékű munkaerőhiány, ami járattörlésekhez vezethet a kontinens légikikötőiben. Ez igaz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is. A légikikötő üzemeltetője heti 10-15 - a földi kiszolgálók körében tapasztalható munkaerőhiány miatti - járattörlésről adott tájékoztatást.
Az utóbbi években egyre jelentősebb szerepe van a légiközlekedés környezetvédelmi aspektusainak. Ezért a környezettudatos fogyasztói döntések elősegítésére az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) kiadta első - utasok számára készült - kibocsátás kalkulátorát, mely kiszámítja adott repülőterek közti utak repülés közbeni szén-dioxid kibocsátását, azaz annak környezeti lábnyomát
A hatékony és eredményes ügyintézés érdekében együttműködési megállapodást kötött a cseh, a francia, a magyar, a német, az osztrák, a román és a szlovák vasúti szabályozó szervezet a Rajna-Duna vasúti árufuvarozási folyóson zajló verseny ellenőrzésére vonatkozóan.
Országosan 1987 tehergépjárművet és autóbuszt vizsgáltak át a megyei és a fővárosi kormányhivatalok munkatársai a június 13-17. között Euro Controle Route (ECR) és European Labour Authority (ELA) akciók keretében végrehajtott országos tematikus közlekedésbiztonsági és gépjármű műszaki ellenőrzések során. Az ellenőrzött járművek döntő többségénél (92%) mindent rendben találtak az ellenőrök.
2022. július 1-ig meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzet alatt lejárt valamennyi okmányt, köztük a gépjármű műszaki érvényességi idejét tartalmazó forgalmi engedélyt is. Várhatóan a szokásosnál nagyobb várakozási időre kell számítaniuk a vizsgaállomásokon azoknak, akik az utolsó percekig halogatják az időszakos műszaki vizsgálatot
FlixBus DACH GmbH Hozzájárulási kérelem nemzetközi autóbusz-járati engedély-kiadáshoz 2022. május 12. Hozzájárulási kérelem nemzetközi autóbusz-járati engedély-kiadáshoz a(z) Bochum (D) — Hegyeshalom (OH) — BUDAPEST (H) vonalra (ld. csatolt menetrend) FlixBus DACH GmbH KKE/46933-2/2022-ITM SZ. HIRDETMÉNY
NEMZETKÖZI AUTÓBUSZ-JÁRATI ENGEDÉLY KIADÁS 2022. május 06. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály az autóbusszal végzett személyszállítás nemzetközi piacához való hozzáférés közös szabályairól szóló 1073/2009/EK rendelet alapján az alábbi döntés meghozataláról értesítem az érintetteket: Scorpion Trans SRL Hozzájárulási kérelem nemzetközi autóbusz-járati engedély-kiadáshoz a(z) Odorheiu Secuiesc (RO) — Ártánd (OH) — SZEGED (H) — SZEKSZÁRD (H) — PÉCS (H) vonalra (ld. csatolt menetrend). FlixBus CZ s.r.o Nemzetközi autóbusz-járati engedély kiadásához történő hozzájárulás megadása a(z) PRAHA (CZ) — Rajka (OH) — GYŐR — BUDAPEST (H) — SIÓFOK (H) vonalra.
Az uniós jogharmonizációs folyamat keretében 2022. április 19-én jelentős változások léptek életbe a hazai belvízi hivatásos hajózási képzések engedélyezése tekintetében, amellyel párhuzamosan új uniós képesítések, okmányok is bevezetésre kerültek
A keddtől csütörtökig tartó ellenőrzéssorozatban a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járműveket szűrik ki és szankcionálják. A fővárosi és megyei kormányhivatalok az országos akcióban a teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják.
2022. évi bilaterális árufuvarozói engedély minták 2022. február 23. Megtekinthetők és letölthetők a 2022. évi bilaterális árufuvarozói engedély minták a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály weboldalán. A mintákat az alábbi linken lehet elérni: 2022. évi bilaterális árufuvarozói engedély minták
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2022. évi CEMT engedélyek elnyerésére (3. pályázati kör) 2022. február 08. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megnyitotta a CEMT engedélyek elnyerésére a pályázati lehetősége. A pályázatra történő jelentkezés határideje: 2022.12.31. A felhívás az alábbi linken érhető el: 2022. évi CEMT pályázat 3. kör
BiReg Ügyfélszolgálat változás 2022. február 01. A BiReg Ügyfélszolgálat 2022. február 1-től az alábbiak szerint változik: A BIREG Ügyfélszolgálat 2022. február 1-től kizárólag munkaidőben hívható! Hétfő – Csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-14:00 Telefonszám: +36 30 128 0421 E-mail: info@bireg.info.hu Az ügyfélszolgálat a továbbiakban is magyar, orosz és angol nyelven áll rendelkezésre. Rakodóhelyek bejelentései szabálytalan regisztráció vagy engedélyhasználat miatt (0-24 óra): Telefonszám: +36 1 477 1554 E-mail: bireg@itm.gov.hu Hirdetmény link: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/297998
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2022. évi CEMT engedélyek elnyerésére (2. pályázati kör) 2022. január 03. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megnyitotta a CEMT engedélyek elnyerésére a pályázati lehetősége. A pályázatra történő jelentkezés határideje: 2022.01.16. éjfél Az alábbi linkre kattintva elérhető a teljes pályázati felhívás és tájékoztató: CEMT pályázat 2. kör
A hatékony és eredményes ügyintézés érdekében együttműködési megállapodást kötött a lengyel, a magyar, a szlovák és a szlovén vasúti szabályozó szervezet az árufuvarozási folyóson zajló versenyek ellenőrzésére vonatkozóan.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 5. § alapján pályázatot hirdet az e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének megszerzésére.
Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció; az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrehozott szervezet alapító tagjainak száma meghaladja a hatvanat - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Az idén januárban, illetve februárban hatályba lépett jogszabályok szerint a drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről. A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A szabályozás egyébként úgy készült el, hogy az fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nemzetközi közúti áruszállításhoz használt bilaterális és multilaterális engedélyek jogszerű felhasználásának ellenőrzése és nyomon követhetősége céljából elektronikus rendszert (BiReg) hozott létre, melynek használata a 261/2011. (XII.7.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint kötelező.