Tartalom megjelenítő

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 5. § alapján pályázatot hirdet az e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének megszerzésére.
“Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása” (KEVIFEL projekt)
A Technológiai és Ipari Minisztérium a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 5. § alapján pályázatot hirdet az e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének megszerzésére.
Európa valamennyi repülőterén tapasztalható különböző mértékű munkaerőhiány, ami járattörlésekhez vezethet a kontinens légikikötőiben. Ez igaz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is. A légikikötő üzemeltetője heti 10-15 - a földi kiszolgálók körében tapasztalható munkaerőhiány miatti - járattörlésről adott tájékoztatást.
Az utóbbi években egyre jelentősebb szerepe van a légiközlekedés környezetvédelmi aspektusainak. Ezért a környezettudatos fogyasztói döntések elősegítésére az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) kiadta első - utasok számára készült - kibocsátás kalkulátorát, mely kiszámítja adott repülőterek közti utak repülés közbeni szén-dioxid kibocsátását, azaz annak környezeti lábnyomát
A hatékony és eredményes ügyintézés érdekében együttműködési megállapodást kötött a cseh, a francia, a magyar, a német, az osztrák, a román és a szlovák vasúti szabályozó szervezet a Rajna-Duna vasúti árufuvarozási folyóson zajló verseny ellenőrzésére vonatkozóan.
Országosan 1987 tehergépjárművet és autóbuszt vizsgáltak át a megyei és a fővárosi kormányhivatalok munkatársai a június 13-17. között Euro Controle Route (ECR) és European Labour Authority (ELA) akciók keretében végrehajtott országos tematikus közlekedésbiztonsági és gépjármű műszaki ellenőrzések során. Az ellenőrzött járművek döntő többségénél (92%) mindent rendben találtak az ellenőrök.
2022. július 1-ig meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzet alatt lejárt valamennyi okmányt, köztük a gépjármű műszaki érvényességi idejét tartalmazó forgalmi engedélyt is. Várhatóan a szokásosnál nagyobb várakozási időre kell számítaniuk a vizsgaállomásokon azoknak, akik az utolsó percekig halogatják az időszakos műszaki vizsgálatot
FlixBus DACH GmbH Hozzájárulási kérelem nemzetközi autóbusz-járati engedély-kiadáshoz 2022. május 12. Hozzájárulási kérelem nemzetközi autóbusz-járati engedély-kiadáshoz a(z) Bochum (D) — Hegyeshalom (OH) — BUDAPEST (H) vonalra (ld. csatolt menetrend) FlixBus DACH GmbH KKE/46933-2/2022-ITM SZ. HIRDETMÉNY
NEMZETKÖZI AUTÓBUSZ-JÁRATI ENGEDÉLY KIADÁS 2022. május 06. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály az autóbusszal végzett személyszállítás nemzetközi piacához való hozzáférés közös szabályairól szóló 1073/2009/EK rendelet alapján az alábbi döntés meghozataláról értesítem az érintetteket: Scorpion Trans SRL Hozzájárulási kérelem nemzetközi autóbusz-járati engedély-kiadáshoz a(z) Odorheiu Secuiesc (RO) — Ártánd (OH) — SZEGED (H) — SZEKSZÁRD (H) — PÉCS (H) vonalra (ld. csatolt menetrend). FlixBus CZ s.r.o Nemzetközi autóbusz-járati engedély kiadásához történő hozzájárulás megadása a(z) PRAHA (CZ) — Rajka (OH) — GYŐR — BUDAPEST (H) — SIÓFOK (H) vonalra.
Az uniós jogharmonizációs folyamat keretében 2022. április 19-én jelentős változások léptek életbe a hazai belvízi hivatásos hajózási képzések engedélyezése tekintetében, amellyel párhuzamosan új uniós képesítések, okmányok is bevezetésre kerültek
A keddtől csütörtökig tartó ellenőrzéssorozatban a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járműveket szűrik ki és szankcionálják. A fővárosi és megyei kormányhivatalok az országos akcióban a teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2022. évi CEMT engedélyek elnyerésére (3. pályázati kör) 2022. február 08. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megnyitotta a CEMT engedélyek elnyerésére a pályázati lehetősége. A pályázatra történő jelentkezés határideje: 2022.12.31. A felhívás az alábbi linken érhető el: 2022. évi CEMT pályázat 3. kör
BiReg Ügyfélszolgálat változás 2022. február 01. A BiReg Ügyfélszolgálat 2022. február 1-től az alábbiak szerint változik: A BIREG Ügyfélszolgálat 2022. február 1-től kizárólag munkaidőben hívható! Hétfő – Csütörtök: 8:00-16:30 Péntek: 8:00-14:00 Telefonszám: +36 30 128 0421 E-mail: info@bireg.info.hu Az ügyfélszolgálat a továbbiakban is magyar, orosz és angol nyelven áll rendelkezésre. Rakodóhelyek bejelentései szabálytalan regisztráció vagy engedélyhasználat miatt (0-24 óra): Telefonszám: +36 1 477 1554 E-mail: bireg@itm.gov.hu Hirdetmény link: https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/297998
A hatékony és eredményes ügyintézés érdekében együttműködési megállapodást kötött a lengyel, a magyar, a szlovák és a szlovén vasúti szabályozó szervezet az árufuvarozási folyóson zajló versenyek ellenőrzésére vonatkozóan.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 5. § alapján pályázatot hirdet az e-learning rendszerű képzésben alkalmazható zárt rendszerű távoktatási képzésmenedzsment rendszerek és az e-learning rendszerű képzéshez szükséges digitális tananyagok tanúsításának, minősítésének megszerzésére.
Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció; az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrehozott szervezet alapító tagjainak száma meghaladja a hatvanat - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Az idén januárban, illetve februárban hatályba lépett jogszabályok szerint a drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről. A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A szabályozás egyébként úgy készült el, hogy az fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nemzetközi közúti áruszállításhoz használt bilaterális és multilaterális engedélyek jogszerű felhasználásának ellenőrzése és nyomon követhetősége céljából elektronikus rendszert (BiReg) hozott létre, melynek használata a 261/2011. (XII.7.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint kötelező.
„A módosítások tovább ésszerűsítik az útdíjfizetési szolgáltatásokat, olcsóbbá teszik az ügyintézést. Évente több mint 10 ezer úthasználó kénytelen pótdíjat fizetni, amiért késve vásárol éves matricát. Közel 15 ezren élnek a pótdíjmaximalizálás lehetőségével. Számukra is könnyebbséget jelenhet, hogy a jogosulatlan úthasználat miatt kiküldött felszólítás kézhezvétele után a jövőben az éves matrica utólagos megváltásával kerülhetik el a pótdíjfizetést. Az új intézmény egyértelműsíti azt a szándékot, hogy az állam ne büntetéssel, hanem más módon ösztönözzön jogkövető magatartásra. Az éves matrica visszamenőleges megvásárlásának lehetősége egyre több autóst bátoríthat arra, hogy utazásaihoz a biztonságosabb és kényelmesebb gyorsforgalmi hálózatot válassza” – mondta el Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.