A Védelmi Kultúra Éve a légiközlekedésben

2021. február 25.

A Védelmi Kultúra Éve a légiközlekedésben

A koronavírus-járvány átrendezte a Nemzetközi Repülési Szervezet (ICAO) terveit is, hiszen a 2020-ra meghatározott Védelmi Kultúra Évét – a légiközlekedés forgalmának tavalyi erőteljes csökkenése miatt – 2021-re is kiterjesztette. Az ICAO azzal a céllal indította globális kampányát, hogy minden lehetséges eszközzel növelje a repülés védelmi tudatosságának szintjét, a védelmi kultúra szélesebb körű elterjesztését.  

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Közgyűlésének 40. ülésszakán a 2020-as évet a Védelmi Kultúra Évének jelölte, kiemelt fontosságúvá téve a védelmi tudatosság és a védelmi kultúrát fokozó eszközök fejlesztését. Mivel a COVID-19 járvány 2020-ban súlyosan érintette a légi közlekedést, az ICAO Tanácsa úgy határozott, hogy ezt a kezdeményezést kiterjeszti 2021-re is. Ez az év a 2001. szeptember 11-ei, a repülés történetében bekövetkezett legsúlyosabb jogellenes cselekmények évfordulója is egyben, ezért elengedhetetlen a légiközlekedést fenyegető veszélyek megértése és a repülésvédelmi területen bevált gyakorlatok megfelelő alkalmazása a repülés biztonsága érdekében.

A Védelmi Kultúra Éve program sikerének előmozdítása céljából az ICAO globális kampányt kezdeményezett, amely a repülés védelmi tudatosságának növelését tűzte ki célul. Fokozott együttműködést kezdeményezett a tagállamokkal és a légiközlekedési iparág szereplőivel a védelmi kultúra népszerűsítésének érdekében, gyakorlati útmutatókat, felhasználható segédanyagokat, szaktanácsadást és naprakész információkkal szolgáló képzéseket bocsátva a polgári repülésben résztvevő valamennyi szervezet részére.

Az ICAO online felületén megtalálhatók többek között a repülésvédelmi kultúrával kapcsolatos bevált gyakorlatok, a pozitív védelmi kultúrát megalapozó útmutatók (például: gyanús körülmények felismerése), kommunikációs stratégiák, e-learning anyagok, rövidfilmek, brosúrák és promóciós anyagok az éberség fenntartására ösztönözve a repülőtéren tartózkodókat. Ezek az anyagok felhívják az emberek figyelmét - legyen az repülőtéri alkalmazott vagy utas – a védelemmel kapcsolatos megelőző tevékenységre, tudatosítva bennük a repülőtéren rejlő veszély forrásokat, észrevegyék a körülöttük zajló eseményeket, valamint megértsék a repülőtereken alkalmazott védelmi ellenőrzések szükségszerűségét. Mindenkit arra ösztönöznek, hogy támogassa a védelmi kultúrával kapcsolatos események és kezdeményezések megvalósítását 2021-ben és azon túl is a légiközlekedésben.