Együttműködési megállapodást kötöttek a Rajna-Duna Korridor mentén elhelyezkedő országok vasúti szabályozó szervezetei

2022. július 06.

A hatékony és eredményes ügyintézés érdekében együttműködési megállapodást kötött a cseh, a francia, a magyar, a német, az osztrák, a román és a szlovák vasúti szabályozó szervezet a Rajna-Duna vasúti árufuvarozási folyóson zajló verseny ellenőrzésére vonatkozóan.

A versenyképes árufuvarozást szolgáló európai vasúti hálózatról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 913/2010/EU rendeletének (2010. szeptember 22.) 20. cikke értelmében a vasúti szabályozó szervezetek együttműködnek az árufuvarozási folyosón zajló verseny ellenőrzésében. E szervezetek biztosítják a folyosóhoz való megkülönböztetéstől mentes hozzáférést, továbbá betöltik az egységes európai vasúti térség létrehozásáról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2012/34/EU irányelvének (2012. november 21.) 56. cikk (1) bekezdésében előírt jogorvoslati szervek szerepét.

Az együttműködési kötelezettség kiterjed a 9-es számú Rajna-Duna Korridorra, mint árufuvarozási folyosóra is. Az árufuvarozási folyosó hét országot (Ausztria, Csehország, Franciaország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia) foglal magába.

A Rajna-Duna Korridorral kapcsolatos ügyekben történő hatékony és eredményes ügyintézés érdekében az érintett szabályozó szervezetek az együttműködés megvalósításához szükséges alapelveket együttműködési megállapodásban határozták meg.

Az együttműködési megállapodás aláíró felei:

  1. Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře – cseh vasúti szabályozó szervezet
  2. Autorité de régulation des transports – francia vasúti szabályozó szervezet
  3. TIM Vasúti Igazgatási Szerv – magyar vasúti szabályozó szervezet
  4. Bundesnetzagentur für Elektrizität, Gas, Telekommunikation, Post und Eisenbahnen – német vasúti szabályozó szervezet
  5. Schienen-Control GmbH – osztrák vasúti szabályozó szervezet
  6. Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar – román vasúti szabályozó szervezet
  7. Dopravný úrad - szlovák vasúti szabályozó szervezet

Az együttműködési megállapodás a honlapunkon elérhető.