Nem érinti a repülőtéri biztonsági ellenőrzést a munkaerőhiány

2022. augusztus 08.

Európa valamennyi repülőterén tapasztalható különböző mértékű munkaerőhiány, ami járattörlésekhez vezethet a kontinens légikikötőiben. Ez igaz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is. A légikikötő üzemeltetője heti 10-15 - a földi kiszolgálók körében tapasztalható munkaerőhiány miatti - járattörlésről adott tájékoztatást.

A munkaerőhiány azonban nem érinti az utasok, valamint a feladott és a kézipoggyászok biztonsági ellenőrzését. Ezeket minden járat esetében a légiközlekedés biztonságára vonatkozó hazai és nemzetközi szabályozásnak megfelelő alapossággal végzik az utasbiztonsági ellenőrzések során.


A Technológiai és Ipari Minisztérium légiközlekedési hatóság előrejelzése szerint az év végére a budapesti légiutas-forgalom elérheti a Covid előtti szint 90 százalékát. Ez jelentős növekedés az elmúlt két év forgalmához képest. Ekkora utasszám-növekedés kiszolgálása és az utazók biztonsága érdekében fontos, hogy az utasok felkészülten jelentkezzenek az utasbiztonsági ellenőrzésre. Tájékozódjanak előre a repülőtér honlapján, hogy miket vihetnek magukkal a fedélzetre, és arról is, hogy egyes holmikat miképpen helyezhetnek el biztonságosan a feladott poggyászukban. Csak az ismeretek felfrissítéseként:

 

Kézipoggyászban nem szállítható:

  • Lőfegyver, íj, számszeríj, de még csúzli sem
  • Elektromos sokkoló, könnygáz-, paprika-, bors- és másfajta gázspray
  • Hat cm-nél nagyobb pengehosszúságú kés, olló, továbbá kard és más harcművészeti eszköz
  • Kéziszerszámok
  • Baseballütő, ólmosbot és ezekhez hasonló eszközök

A fedélzetre legfeljebb egy deciliteres kiszerelésű folyadék vihető fel, azokból is legfeljebb csak tíz darab, egy újrazárható, átlátszó műanyag zacskóban elhelyezve, valamint az utazás idejére szükséges gyógyszerek, diabetikus és bébiételek. Fontos tudnivaló az is, hogy 2016 óta tilos a feladott poggyászban lítium akkumulátorokat szállítani azok fokozott tűzveszélyessége miatt.


A Budapest Liszt Ferenc Nemzetk
özi Repülőtéren az Európai Unióban érvényes előírások szerint végzik az utasok és a csomagok átvizsgálását. Európán kívüli célországok esetén még az utazás előtt érdemes tájékozódni az ottani repülőtér honlapján, hogy az adott országban milyen szabályok érvényesek a csomagfeladásra és mi vihető fel a fedélzetre.


Arról, hogy mi szállítható és mi nem a fedélzeten és a feladott poggyászokban, részletesen tájékozódhatnak a repülőtér oldalán:
https://www.bud.hu/utazas/tippek_es_ajanlatok/gyakran_ismetelt_kerdesek/gyakran_ismetelt_kerdesek/biztonsaggal_kapcsolatos_gyakran_ismetelt_kerdesek