Célkeresztben a repülésre való felkészülés - VFR Repülésbiztonsági Fórum

2021. március 24.

Célkeresztben a repülésre való felkészülés - VFR Repülésbiztonsági Fórum

A korábbi éveknél is nagyobb érdeklődés mellett zajlott le 2021. március 4-én a HungaroControl Zrt. által megrendezett repülésbiztonsági fórum, amelyet ezúttal – a vírusjárvány miatt – online rendeztek meg. A konferencia témáját a repülésekre való felkészülés jelentette, amely kulcskérdése a biztonságos repülésnek.

A hazai légiforgalmi szolgáltató HungaroControl Zrt. immár ötödik alkalommal rendezte meg az éves VFR (Visual Flight Rules) Repülésbiztonsági Fórumot. Az elsősorban a kisgépes szektort érintő előadásokat a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, és a HungaroControl Zrt. szakemberei tartották. Az esemény jelentőségét jól jellemzi, hogy a legelső alkalommal ötven fő körüli hallgatóság jelent meg, idén viszont már több mint kétszázan voltak kíváncsiak rá. Az előadásokat a vírushelyzetre tekintettel idén online módon lehetett megtekinteni.

A légiközlekedési hatóságtól az ITM Légügyi Kockázatértékelési Hatósági Főosztály Repülésbiztonsági Osztály állományába tartozó Molnár Gyula repülésbiztonsági szakértő tartott előadást. Előadásának témája a repülések előtti felkészülés jelentősége volt. Ez azért is fontos, mert a rendkívüli események többsége már a földön, gyakran a nem megfelelő felkészülésből adódnak. Tekintettel arra, hogy a kisgépes szektor is fontos gazdasági és társadalmi szerepet tölt be, az Európai Unió részéről is kiemelt célként jelentkezik a VFR forgalom repülésbiztonságának növelése. Mivel egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen jellegű rendezvényekre, így a VFR Fórumon 2022-ben is részt vesznek majd a légiközlekedési hatóság szakemberei.

 

A konferenciáról készült videó az alábbi linken található:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLdtPzYpc1OxWQhuEQf57zXWbmvL0Dt0NS