Hazánkban is hatályba lépett az EU kompatibilis drónszabályozás

2021. március 08.

Hazánkban is hatályba lépett az EU kompatibilis drónszabályozás

Az idén januárban, illetve februárban hatályba lépett jogszabályok szerint a drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről.
A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A szabályozás egyébként úgy készült el, hogy az fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is.

A hatályban lévő európai és magyar jogszabályok teljesen új környezetet biztosítanak a rohamosan fejlődő drón technológiának, azok forgalmazásának és a tömeges állami, rekreációs és professzionális felhasználásnak. Ez mindannyiunknak sok-sok feladatot, széleskörű felelősséget, rengeteg tanulni és tapasztalni valót jelent, és az ügy iránti elkötelezettséget, kitartást és egymás problémáinak megértését és figyelembevételét követeli.

Nem vitatható, hogy a drónok tömeges elterjedése, széleskörű használata jelentős honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendvédelmi, közigazgatási, jogalkotási, tervezési, szervezési, irányítási, ellenőrzési és adminisztratív feladatot generál minden érintett fél számára. Ugyanakkor nagy toleranciát igényel azon polgártársaink részéről, akik a drónok használatában kevésbé vagy egyáltalán nem érdekeltek.

Ezért mindannyiunknak törekednie kell arra, hogy a szabályrendszert elfogadjuk, azoknak megfeleljünk, betartsuk és betartassuk, tiszteljük egymás érdekeit, ügyeljünk a légiközlekedés biztonságára, a magánélet tiszteletben tartására, a földön közlekedők biztonságára, a földön lévő lakóépületekre, objektumokra és vagyontárgyakra.

A pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó szabályok:

A 38/2021. (II. 2.) Korm. rendelet, a 39/2021. (II. 2.) Korm. rendelet továbbá az innovációért és technológiáért felelős miniszter 6/2021. (II. 5.) ITM rendelete. Mind ezekhez kapcsolódóan hatályba lépett a légiközlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások díjairól szóló 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet módosítása is.
 

A részletes szabályokról az alábbi két ügyintézési leírásból tájékozódhat: