Kedvezők a június 13-17. közötti ECR-ELA akció eredményei

2022. június 24.

Kedvezők a június 13-17. közötti ECR-ELA akció eredményei

Országosan 1987 tehergépjárművet és autóbuszt vizsgáltak át a megyei és a fővárosi kormányhivatalok munkatársai a június 13-17. között Euro Controle Route (ECR) és European Labour Authority (ELA) akciók keretében végrehajtott országos tematikus közlekedésbiztonsági és gépjármű műszaki ellenőrzések során. Az ellenőrzött járművek döntő többségénél (92%) mindent rendben találtak az ellenőrök.

161 tehergépjárműnél találtak a hatóságok ellenőrei túlsúlyos szállítmányt, illetve kifogásolni valót a gépjárművek műszaki állapotában, a rakomány rögzítésében, a tehergépjármű üzembentartójának, a sofőrjének vagy a rakománynak az okmányaiban. Öt járművet az ellenőrök azonnali hatállyal kitiltottak a forgalomból, miután műszaki állapotuk közvetlen veszélyt jelentett a közlekedés biztonságára. További nyolc esetben visszatartották a járművet, ezek csak a feltárt hibák kijavítása után folytathatták útjukat.

 

A közlekedési hatóságok országosan 3,92 millió forint bírságot vetettek ki, amiből 1,1 millió forintot arra a járműre szabtak ki, amelynél a legtöbb szabályszegést tárták fel.

 

Az ellenőrök 96 tehergépjárműnél találtak eltérő súlyosságú műszaki, közlekedésbiztonsági szabályszegést. A 12,5 tonnásnál kisebb tehergépjárművek esetén négy, az a felettieknél egy tehergépjármű bizonyult túlsúlyosnak az ellenőrzések alkalmával. 12 áruszállító esetén volt kifogásolható a rakomány rögzítése.

 

A vezetési idő betartásának ellenőrzésekor a hatóságok 59 esetben tártak fel szabályszegéseket a tachográf használatával összefüggésben, egy esetben találtak manipulált menetírót. Ezeken túl még további 18 esetben állapítottak meg a vezetési idővel kapcsolatos szabálytalanságot.

 

Az akcióban ellenőrzött sofőrök közül 31-nek nem voltak rendben az iratai; a vezetői engedélye, a képzettséget igazoló okmánya vagy éppen a foglalkoztatását igazoló dokumentumok. 19 gépjármű okmányaiban és kilenc üzembentartó irataiban is találtak szabálytalanságokat az ellenőrök.

 

Az Európai Unió I. Mobilitási Csomag legutóbbi változásakor nagy hangsúlyt kaptak a járművezetők biztonságát célzó előírások. E szabályok betartásának ellenőrzése érdekében 151 tehergépkocsit állítottak meg célzottan, 10 esetben tártak fel a kiküldetésre vonatkozó szabálysértést.