Milyen környezeti lábnyoma van az utazásomnak? - Karbon kibocsátás kalkulátor utasoknak

2022. július 15.

Milyen környezeti lábnyoma van az utazásomnak? - Karbon kibocsátás kalkulátor utasoknak

Az utóbbi években egyre jelentősebb szerepe van a légiközlekedés környezetvédelmi aspektusainak. Ezért a környezettudatos fogyasztói döntések elősegítésére az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) kiadta első - utasok számára készült - kibocsátás kalkulátorát, mely kiszámítja adott repülőterek közti utak repülés közbeni szén-dioxid kibocsátását, azaz annak környezeti lábnyomát

A Technológiai és Ipari Minisztérium légiközlekedési hatósági szakterülete aktívan részt vesz nemzetközi szakmai szervezetek tevékenységében, amelyek a légiközlekedés környezetre gyakorolt hatásait vizsgálják. A területen cél, hogy új technológiákkal, üzemeltetési gyakorlatokkal, alternatív üzemanyagok használatával, illetve piaci ösztönzők révén növekedjen a hatékonyság, ugyanakkor a szektor környezetre gyakorolt káros hatásai – különösen a szén-dioxid kibocsátás - pedig csökkenjenek, a légiközlekedés biztonsága legmagasabb szintjének sérelme nélkül.

 

A környezettudatos fogyasztói döntések elősegítésére az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) kiadta első - utasok számára készült - kibocsátás kalkulátorát, mely kiszámítja adott repülőterek közti utak repülés közbeni szén-dioxid kibocsátását, azaz annak környezeti lábnyomát. Használata egyszerű, a felhasználóknak csupán alapadatokat szükséges megadni az út vonatkozásában (kiinduló repülőtér és célállomás). Utazás tervezésekor a kalkulátor hasznos lehet egyéni célra vagy cégek és szervezetek számára is.

 

A repülés során a kibocsátás nagymértékben függ az út pontos paramétereitől, például a gép típusától, a fel- és leszállások számától (közvetlen vagy csatlakozó járat), a gép telítettségétől és számos más tényezőtől. Az ICAO által készített kalkulátor egyedülálló módon széleskörű iparági adatokat használ és ezek alapján az adott utakra jellemző átlagértékeket mutat. Összehasonlításképpen lehetőség szerint érdemes ezen felül utánajárni alternatív közlekedési opciók kibocsátási adatainak is.

 

A kalkulátor elérhető az alábbi oldalon:
https://www.icao.int/environmental-protection/Carbonoffset/Pages/default.aspx