Július elsejéig pótolni kell az elhalasztott műszaki vizsgákat

2022. június 03.

2022. július 1-ig meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzet alatt lejárt valamennyi okmányt, köztük a gépjármű műszaki érvényességi idejét tartalmazó forgalmi engedélyt is. Várhatóan a szokásosnál nagyobb várakozási időre kell számítaniuk a vizsgaállomásokon azoknak, akik az utolsó percekig halogatják az időszakos műszaki vizsgálatot

Az Országgyűlés még tavaly decemberiben döntött arról, hogy az idén június 30-ig meghosszabbítja „a Magyarország területén érvényes és a magyar hatóságok által kiállított, de a pandémia alatt lejárt okmányok érvényességi idejét”, ideértve a gépjárművek forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is. (A döntés kizárólag a 2020. március 11. és július 3., valamint a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró okmányokra vonatkozik.)

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) felhívja a gépjármű-tulajdonosok és üzembentartók figyelmét:

A jogszabály további türelmi időt nem biztosít, július 1. után jogszerűen már csak azok a gépjárművek vehetnek részt a közúti forgalomban, amelyek már rendelkeznek bejegyzett műszaki érvényességgel.

A moratórium közelgő lejárta miatt számítani kell arra, hogy egyes műszaki vizsgaállomásokon megnő a várakozási idő, mivel a pandémia alatt lejárt több tízezer forgalmi engedély egy részének a meghosszabbítását az elkövetkező hetekben kezdeményezik majd az autótulajdonosok.

Az TIM felhívja a gépjármű-tulajdonosok és -üzembentartók figyelmét, hogy a járművek átvizsgálását és a szükséges javítások elvégzését vagy elvégeztetését követően időszakos műszaki vizsgálatra az ország 1450 vizsgaállomása közül bármelyiken jelentkezhetnek. Érdemes ezért előzetesen érdeklődni, hogy hol mennyi időn belül tudják fogadni vizsgálatra a gépjárművüket.

A szaktárca arra kéri az érintett gépjármű-tulajdonosokat és üzembentartókat: a torlódások elkerülése és a biztonságos közlekedés, végső soron mindannyiunk biztonsága érdekében ne halasszák az utolsó napokra járművük műszaki átvizsgálását és a vizsgálatra bejelentését.